ΕΛ | EN
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΡΟΦΙΛ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΧΡΩΜΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ
GALLERY
TRY IT
MEDIA
FAQ
ΣΧΟΛΙΑ
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τύπος
Συνεντεύξεις

Αθήνα 9.84 - 01.05.2013

Η Άνια Κοσμίδη και ο Γιάννης Κοσμίδης μίλησαν στον Αίαντα Αρτεμάκη.
 
Ερ. Τι είναι το «Cosmidis Coating», πότε ξεκινήσατε και πώς σας ήρθε η ιδέα;
Γ. Κοσμίδης. Καταρχήν είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρεία που ξεκινάει από το 1957. Τότε δραστηριοποιείται στο εμπόριο οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, μία δραστηριότητα που την κρατάμε μέχρι περίπου τα τέλη της δεκαετίας του '90. Από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας ξεκινάμε και αλλάζουμε την εμφάνιση σε οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, τότε κάνοντας τες ανοξείδωτες. Κυρίως ψυγεία. Από λευκά σε ανοξείδωτα, γιατί ήταν η τάση της εποχής. Και μετά σιγά, σιγά με τα χρόνια, έχουμε απεμπλακεί από το εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών και έχουμε κρατήσει την σημερινή μας δουλειά, η οποία είναι η επένδυση ηλεκτρικών συσκευών σε 210 χρώματα και πολλές άλλες λύσεις.
 
Ερ. Σε ποιες συσκευές εφαρμόζεται; Δηλαδή η τεχνική είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι;
Γ. Κοσμίδης. Ο μεγαλύτερος όγκος της δουλειάς μας είναι πάνω σε ψυγεία ή πλυντήρια πιάτων. Από εκεί και πέρα όμως έχουνε γίνει όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλές εφαρμογές, είτε πρόκειται για πλυντήρια ρούχων, είτε αποροφητήρες. Γενικά υπάρχουν πολλές αλλά ο κυρίως όγκος αφορά τα ψυγεία και τα πλυντήρια πιάτων.
 
Ερ. Πώς ξεκίνησε η ιδέα να ασχοληθείτε με αυτήν την τεχνική;
Α. Κοσμίδης. Ο πατέρας μας «μαμούνι», πιάνουν πολύ τα χέρια του και ενώ όπως είπε ο Γιάννης είχαμε τα ηλεκτρικά είδη, παράλληλα ήθελε να δοκιμάσει και κάτι άλλο και έντυνε ψυγεία πελατών και δικών μας και άλλων καταστημάτων με ανοξείδωτα. Έτσι ξεκίνησε.
Γ.Κοσμίδης. Η αρχική ιδέα έχει λίγο πλάκα η ιστορία. Αφορά έναν πελάτη ο οποίος αγοράζει ένα πάρα πολύ ακριβό ψυγείο, έξι μήνες μετά γίνονται μόδα τα ανοξείδωτα, δεν έχει καμία λύση και είναι πολύ καλός φίλος του πατέρα μας και ζητάει αν μπορεί (σ.σ. ο πατέρας τους) να του κάνει το άσπρο καινούργιο του ψυγείο, ανοξείδωτο. Τρεις μήνες μετά είχε γίνει το πρώτο ψυγείο από λευκό ανοξείδωτο. Ο πελάτης αυτός το είπε στην κουμπάρα του, εκείνη σε κάποιον άλλον και έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε η  Cosmidis Coating.
 
Ερ. Η ιστοσελίδα σας γράφει 2009. Τότε βγήκατε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο;
Α. Κοσμίδη. Τότε είναι που κάναμε τις επενδύσεις με χρωματιστό αλουμίνιο πρώτη φορά, και από εκεί βγήκαμε στο διαδίκτυο.
Γ. Κοσμίδης. Τότε ναι, μεγαλώνει η δουλειά γιατί αποφασίζουμε να πάμε με την νέα τάση της εποχής που είναι τα χρωματιστά ψυγεία. Πλέον ο κόσμος φεύγει από το ανοξείδωτο. Κυρίως γιατί είναι δύσκολο να το κρατήσεις καθαρό, αποκτά δακτυλιές και γρατζουνιές πάρα πολύ εύκολα. Ζητάει μια άλλη λύση. Τότε η τάση γυρνάει προς το χρώμα και στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, οπότε γυρνάμε και εμείς. Βρίσκουμε μία τεχνική για να μπορέσουμε να κάνουμε τα ψυγεία, κυρίως από λευκά όχι ανοξείδωτα, αλλά ότι χρώμα θέλει ο πελάτης. Και με το αλουμίνιο κάνουμε αυτήν την δουλειά. Λίγο αργότερα φτιάχνουμε και την ιστοσελίδα, οπότε μπορούμε να πούμε ότι τα χρωματιστά ξεκινάνε το 2007.
 
Ερ. Τι κόστος έχει; Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να αλλάξει την εμφάνιση του ψυγείου του;
Γ. Κοσμίδης. Δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος που του άρεσε το «από», γιατί ποτέ δεν αγοράζεις «από». Πάντα αγοράζεις κάτι άλλο. Ας δώσουμε μία μέση τιμή, που νομίζω ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο που ψάχνει για μια οικονομική λύση ανακαίνισης του ψυγείου και του πλυντηρίου πιάτων του. Για να μιλήσουμε για ένα μέσο ψυγείο, νομίζω ότι το 180 με 225 ευρώ είναι ένα νούμερο πραγματικό, το οποίο θα αντιμετωπίσουν οι πελάτες που θα έρθουν σε επαφή μαζί μας.
 
Ερ. Πέρα από χρωματισμούς, τοποθετείτε και αυτοκόλλητα βινυλίου;
Α. Κοσμίδη. Ναι, πάνω από την επένδυση. Το προτείνουμε γιατί μπορεί να είναι ωραία συμπληρωματικά. Μπορεί να κάνει κανείς ό,τι χρώμα θέλει το φόντο στο ψυγείο του και να ταιριάξει πάνω σε αυτό ό,τι σχέδιο ή φωτογραφία επιθυμεί αρκεί να είναι σε υψηλή ανάλυση το αρχείο. 
 
Ερ. Οπότε κάποιος μπορεί να σας φέρει ένα ψηφιακό αρχείο, το τι έχει σκεφτεί, αν μπορεί να σχεδιάσει ή το έχει σχεδιάσει κάποιος άλλος, και να το εφαρμόσετε;
Α.Γ. Κοσμίδη. Βεβαίως.
Α. Κοσμίδη. Επίσης μπορεί να κάνει την μία πόρτα του ψυγείου ένα χρώμα, την άλλη πόρτα άλλο χρώμα και τα πλαϊνά άλλο. Είναι ατελείωτες οι δυνατότητες. Κάθε ψυγείο αντιμετωπίζεται από εμάς ως μοναδικό και η εργασία είναι κατόπιν επιθυμίας και γούστου του πελάτη μας.
 
Ερ. Οπότε αρκεί κάποιος να έχει φαντασία;
Α. Κοσμίδη. Ακριβώς. Ακόμα και αν δεν έχει όμως και το επιθυμεί μπορούμε σε συνεργασία μαζί του να του κάνουμε εμείς προτάσεις και να του φτιάξουμε δωρεάν και μερικά προσχέδια για το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα πάνω στο ψυγείο του, ανάλογα με το φόντο που έχει διαλέξει.
Γ. Κοσμίδης. Αν το σκεφτεί κάποιος, γιατί μιλάμε κυρίως για ψυγεία αυτήν την στιγμή, μιλάμε για μία επιφάνεια πάνω από 2 τετραγωνικά μέτρα, μέσα σε ένα χώρο. Αλλάζοντας την εμφάνιση της, αλλάζεις όλον τον χώρο. Δεν είναι δηλαδή μια μικρή επιφάνεια ένα ψυγείο. Η επιφάνεια την οποία βλέπεις είναι πάνω από 2 τετραγωνικά. Οπότε καταντάει σε ορισμένες κουζίνες, το κυρίαρχο χρώμα αυτό που θα βάλεις. Από εκεί και πέρα πλέον όλη η υπόλοιπη κουζίνα, ντύνεται γύρω από το ψυγείο.
 
Ερ. Οι πελάτες σας είναι συνήθως άτομα που έχουν βαρεθεί, ας πούμε, ένα μέρος του σπιτιού τους, την κουζίνα στην περίπτωση μας, και θέλουν να κάνουν απλώς μια αλλαγή που δεν θα τους κοστίσει πολύ;
Α. Κοσμίδη. Οι πελάτες μας μπορεί να είναι από κάποιον που ενδιαφέρεται να αγοράσει μια καινούρια συσκευή και μας ξέρει ή μας βρήκε και τον ενδιαφέρει αυτή τη βαρετή συσκευή να γίνει ενδιαφέρουσα και να ταιριάζει με τον χώρο του. Μπορεί να είναι κάποιος που ανακαινίζει το σπίτι του ή μετακομίζει και το παλιό του ψυγείο δεν ταιριάζει στον καινούριο του χώρο. Μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος έχει ψυγείο το οποίο έχει χτυπήματα, ή γρατζουνιές ή σκουριά και γενικά είναι φθαρμένο. Όλες οι περιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν και προκύπτουν.
 
Ερ. Οικογενειακή επιχείρηση τον καιρό της κρίσης. Πώς και πόσο σας έχει επηρεάσει;
Γ. Κοσμίδης. Όχι πάρα πολύ. Αν το πάρουμε από άποψη καθαρών μεγεθών καθόλου. Κάθε χρονιά που περνάμε, είμαστε πάνω από την προηγούμενη. Χτυπάμε ξύλο, όταν το λέμε αυτό. Νομίζω όμως ότι μας «ευνοεί» η κρίση. Ο λόγος είναι ότι, αντί να πας να αγοράσεις μια καινούργια συσκευή και να εκταμιεύσεις ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό αυτήν την στιγμή, τις περισσότερες φορές όταν πρόκειται για ανακαινίσεις ή για νέα ζευγάρια τα οποία παντρεύονται, συνήθως υπάρχει ένα ψυγείο. Δεν υπάρχει λόγος να πετάξεις το ψυγείο σου και να πας να δώσεις χίλια με χίλια και ευρώ για να πάρεις άλλο. Αν έχεις ειδικά ένα καλό ψυγείο το οποίο απλά φαίνεται ταλαιπωρημένο ή απλά είναι λευκό ή έχει χτυπήματα ή είναι κιτρινισμένο, με τα 200 - 220 ευρώ μπορείς να το κάνεις να φαίνεται ουσιαστικά καινούργιο. Γιατί από την στιγμή που επενδύεται με μέταλλο από έξω, καινούργιο φαίνεται. Και σε περίπτωση που θες να πας να αγοράσεις ψυγείο, αυτήν την στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη άνθιση στα μαγαζιά τα οποία είναι «στοκ». Αντί να πας να αγοράσεις ένα ψυγείο πρώτης διαλογής, μπορείς να βρεις ένα χτυπημένο ψυγείο Β διαλογής και να το πληρώσεις τα μισά λεφτά και να το ντύσεις από πάνω. Οπότε και πάλι έχεις ένα κέρδος - όφελος της τάξης του 30% με 40%. Κατά συνέπεια, μας ευνόησε η χρονική στιγμή, όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτήν την δουλειά. Γιατί εμείς το ξεκινήσαμε στην «είσοδο» της κρίσης που ο κόσμος πλέον σιγά, σιγά έψαχνε φθηνότερες λύσεις με τις οποίες θα κάνει την δουλειά του. Μακάρι η χώρα μας να βγει από την κρίση. Εννοείται. Αλλά μέχρι στιγμής, η υπηρεσία, την οποία προσφέρουμε στον κόσμο, τον βοηθάει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
 
Ερ. Το πελατολόγιο σας είναι μόνο από Ελλάδα ή συνεργάζεστε και με το εξωτερικό; Για παράδειγμα με κάποια εταιρεία που θέλει συγκεκριμένα μοντέλα βαμμένα;
Γ. Κοσμίδης. Αυτήν την στιγμή, ο όγκος της δουλειάς μας έχει να κάνει με Ελλάδα. Η μεγάλη διαφορά που έχουμε την τελευταία διετία είναι ότι ανοιγόμαστε στην χονδρική. Με ψηφιακές εκτυπώσεις που είπαμε πριν, για μέταλλο, γίνεται αλλά αυτό απευθύνεται στην χονδρική, γιατί μιλάμε για εκατό τεμάχια και πάνω. Οπότε δεν μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ιδιώτη. Δεν έχουμε βρει κάποιον άλλο στο εξωτερικό, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που να κάνει αυτήν την δουλειά, είναι κάτι που αργότερα μπορεί να ασχοληθούμε αλλά αυτήν την εποχή φροντίζουμε την ελληνική αγορά, σιγά, σιγά με σταθερά βήματα, να φτάσουμε εκεί που πρέπει.
Α. Κοσμίδη. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός, αν κάποιος πελάτης εξωτερικού μας βρει και θέλει να «ντύσει» το ψυγείο του, με ό,τι φύλλα θέλει, αρκεί να μας το στείλει. Θα είναι μεγάλο το κόστος αποστολής - παραλαβής - αποστολής. Αλλά δεν είναι απαγορευτικό. Το θέμα απλώς είναι ότι θα πρέπει να ντυθεί η συσκευή στο εργαστήριο μας, γιατί είναι χειροποίητη δουλειά σε όλα τα στάδια, εκτός της βαφής που γίνεται ηλεκτροστατικά σε εργοστάσιο.
 
Ερ. Κάποιος που θέλει να αλλάξει το ψυγείο του, την κουζίνα του και τα «air condition» του, γιατί ειλικρινά εμένα με κέρδισε περισσότερο η δουλειά που κάνετε σε μάσκες «air condition». Αυτή η κιτρινίλα - μπεζ που δημιουργείται μετά τα δύο πρώτα χρόνια, είναι πολύ ωραίο να μπορείς να την βγάλεις και να το κάνεις να είναι στο χρώμα του τοίχου σου. Πόσο καιρό σας παίρνει για να ολοκληρώσετε την κάθε συσκευή και τι κόστος έχει; Κατά μέσο όρο.
Γ. Κοσμίδης. Αν πούμε πέντε με επτά εργάσιμες μέρες νομίζω ότι είμαστε καλυμμένοι πλήρως.
 
Ερ. Τι άλλες εφαρμογές έχει; Κάποιο άλλο αντικείμενο;
Γ. Κοσμίδης. Ναι. Μας έχουν φέρει τραπεζάκια, τα οποία ήταν στην ουσία ένα κουτί και ο άνθρωπος ήθελε να βάλει αλουμίνιο δαπέδου. Το «σαγρέ» αλουμίνιο. Και αυτό γίνεται.
Α. Κοσμίδη. Και μάλιστα αυτό το τραπεζάκι νομίζω ότι ήταν φτιαγμένο, «do it yourself». Θέλω να πω ότι το έφτιαξαν μόνοι τους. Εκείνοι το έφτιαξαν και εμείς το ντύσαμε.
Γ. Κοσμίδης. Μας έφεραν το σκελετό και εμείς κάναμε το «φινίρισμα».
Α. Κοσμίδη. Και οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή κάποιος πελάτης, αρχιτέκτονας, μας είχε ζητήσει συγκεκριμένα να ντύσουμε έναν απορροφητήρα, συγκεκριμένου χώρου.
Γ. Κοσμίδης. Γενικότερα και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τους πελάτες μας που είναι χονδρικής και είναι καταστήματα που πουλάνε έπιπλα κουζίνας. Την τελευταία πενταετία, οτιδήποτε προκύψει μέσα σε μία κουζίνα, έχουμε φτάσει να είμαστε το πρώτο τους τηλέφωνο. Δηλαδή έχουμε δει απίστευτα πράγματα να μας ζητάνε. Μερικά δεν μπορούμε να τα κάνουμε αλλά τις περισσότερες φορές μπορούμε και τους εξυπηρετούμε. Από προεκτάσεις για μπουριά απορροφητήρων εντοιχιζόμενων μέχρι οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Γυψοσανίδες να καλύψουμε με αλουμίνια, πάρα πολλές εφαρμογές.
Α. Κοσμίδη. Γιατί ως οικογένεια δεν μας αρέσει να μην εξυπηρετούμε τον πελάτη. Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουμε, να βρούμε τον τρόπο και την λύση, για να εξυπηρετηθεί ο πελάτης. Και αυτή είναι η αρχή μας εδώ και τρεις γενιές. Έτσι ξεκίνησε και αυτή η δουλειά δηλαδή. Στην ερώτηση για το αν λευκό ψυγείο μπορεί να γίνει ανοξείδωτο, η απάντηση ήταν, γιατί να μην μπορεί να γίνει. Και έτσι ξεκινήσαμε. Το αν συμφέρει είναι μια άλλη ιστορία καθώς και το πόσο καιρό θα μας πάρει, αλλά ναι, γίνεται.
 
Ερ. Δουλεύετε και ανάγλυφες επιφάνειες; Δηλαδή αν κάποιος θέλει για παράδειγμα το όνομά του ανάγλυφο πάνω στο ψυγείο του, γίνεται;
Γ. Κοσμίδης. Θεωρητικά υπάρχει τέτοια δυνατότητα αλλά ως τώρα δεν μας έχει τύχει και δεν το έχουμε κάνει.
Α. Κοσμίδη. Θα την βρούμε την λύση και για αυτό.
Γ. Κοσμίδης. Τεχνικά γίνεται. Δεν είναι κάτι, αλλά θα ανεβάσει το κόστος αρκετά, οπότε δεν ξέρω αν θα συμφέρει τον πελάτη να γίνει κάτι τέτοιο. Οι ψηφιακές εκτυπώσεις, χρησιμοποιώντας το χρώμα σου ως παλέτα, τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται και το βινύλιο και τα αυτοκόλλητα τα υπόλοιπα, το αποτέλεσμά τους είναι πολύ καλό.
Α. Κοσμίδη. Και είναι βινύλιο εξωτερικού χώρου, με αντοχή από επτά έως δέκα χρόνια. Οπότε σε εσωτερικό χώρο αντέχει ακόμα παραπάνω.
Γ. Κοσμίδης. Θα πεθάνει πρώτα το ψυγείο, πριν από το βινύλιο.
Α. Κοσμίδη. Θα ήθελα να πω κάτι σχετικά με τα αυτοκόλλητα βινυλίου. Έρχεται κάποιος πελάτης, αποφασίζει να ντύσει με Χ χρώμα το ψυγείο του και θέλει να βάλει για παράδειγμα ένα πορτοκάλι πάνω. Παρέχουμε δωρεάν προσχέδια από το τι θα είναι αυτό το πορτοκάλι. Αν θα είναι φλούδα, αν θα είναι πολλά πορτοκάλια μαζί, αν θα είναι ένα ολόκληρο πορτοκάλι ή μισό. Μέχρι και το πού θα είναι και πόσο σε μέγεθος. Και στέλνουμε το ίδιο ψυγείο σε προσχέδια και το έχουμε δουλέψει, για να διαλέξει ακριβώς την εικόνα και το πώς θα είναι τελικά το ψυγείο του.
Γ. Κοσμίδης. Ένας πελάτης δεν χρειάζεται να έχει φωτογραφίες για αυτά που θέλει. Χρειάζεται απλά να μας πει ότι θέλει να βάλει για παράδειγμα ένα μικρόφωνο πάνω στο ψυγείο του. Θα τον ρωτήσουμε απλά ποιας εποχής θέλει να είναι το μικρόφωνο και στην συνέχεια θα κάτσουμε να βρούμε τις απαραίτητες εικόνες για να επιλέξουμε μαζί με τον πελάτη αυτό που θέλει.
Α. Κοσμίδη. Αν βέβαια έχει δικιά του εικόνα που θέλει να μπει πάνω στην συσκευή του, τότε αυτή θα πρέπει να είναι σε μεγάλη ανάλυση. Αυτό είναι όλο. Για τα «air condition» που έλεγες πριν να διευκρινίσουμε ότι αυτό που βάφουμε είναι η μάσκα του. Όχι ολόκληρο.
Γ. Κοσμίδης. Αν κάποιος πελάτης θέλει να το κάνει αυτό είναι πολύ εύκολο. Φέρνει τον τεχνικό ή τον ψυκτικό για να του κάνει συντήρηση και τον ρωτάει αν στο συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να βγει η μάσκα. Συνήθως με τέσσερις βίδες βγαίνει. Και μετά είτε αυτήν την μάσκα την παίρνει ο τεχνικός είτε ο ίδιος ο πελάτης μας την φέρνει. Μέσα σε δύο μέρες την παίρνει πίσω. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή πολύπλοκο. Και δεν είναι κάτι που υπερβαίνει τα 60 με 70 ευρώ.